De “nadelen” van elektrisch rijden

Enige tijd geleden publiceerden wij een artikel over de voordelen van elektrisch rijden ten opzichte van benzineauto’s. Dit verklaart waarom de groei op deze markt zo groot is. Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan elektrische auto’s, waardoor de groei dus nóg groter had kunnen zijn. Hoewel deze nadelen steeds minder relevant worden, vanwege de snelle technologische ontwikkelingen in de elektrische auto-industire, is het goed om ze kritisch te bekijken. Zijn ze nog wel gerechtvaardigd? In dit artikel bekijken we enkele van deze welbekende “nadelen” en in welke mate ze (niet) waar zijn!
Nadeel 1: “Er zijn niet veel oplaadpunten.”
Eén van de eerste zaken die voorstanders van conventionele benzine- en dieselauto’s aanhalen is het gebrek aan oplaadpunten. Omdat brandstoffen als deze al decennia lang gebruik worden, is de infrastructuur er veel beter op aangepast. Gelukkig is er flink aan de weg getimmerd om het netwerk van oplaadpunten op een gelijkwaardig peil te krijgen. En dit is gelukt, met als meest vooraanstaande voorbeeld het netwerk van palen dat te vinden is op www.oplaadpalen.nl. Hier zie je dat er ontzettend veel laadpalen door heel Nederland verspreid zijn!
Nadeel 2: “Je moet vaker opladen en dit duurt lang.”
Dit nadeel is, in zekere zin, waar. Ten opzichte van de auto’s die door brandstof aangedreven worden leggen elektrische wagens het af op het gebied van actieradius en oplaadduur. Gelukkig is de ontwikkeling op beide gebieden ontzettend snel. Bovendien (en dit is nog belangrijker) gebeurt het opladen van elektrische auto’s op andere gelegenheden dan het bijvullen van de brandstoftank. Bij het tankstation kom je bijvoorbeeld eens per week, maar elektrische auto’s laden bestuurders meestal dagelijks thuis, op het werk of op een nabijgelegen parkeerplaats op. Zo beginnen ze hun rit altijd met een volle accu. Dus, ja, je moet vaker opladen, maar je krijgt hier ook vaker en makkelijker de gelegenheid voor. En, ja, het duurt wat langer, maar dit gebeurt vaak in de tijd dat je aan het werk bent of aan je avondeten zit!
Nadeel 3: “Accu’s zijn niet duurzaam.”
Op kleine schaal ervaren we dit probleem jaarlijks bij onze mobiele telefoons. Na enige tijd een bepaalde mobiele telefoon gebruik te hebben, ervaar je dat de accuduur korter wordt. In de accu van elektrische auto speelt een vergelijkbaar proces zich op veel grotere schaal af. Gelukkig wordt er voor een elektrische auto flink wat budget uitgetrokken om de terugloop van accuduur te minimaliseren.
Gezien het feit dat er tegenstrijdige onderzoeksresultaten en meningen over accuduur klinken, is het niet eenduidig vast te stellen in hoeverre accu’s meer of minder duurzaam zijn dan brandstof. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat accu’s per definitie niet duurzaam zijn (en vice versa). De toekomst op het gebied van accu-ontwikkeling ziet er gelukkig wel rooskleurig uit. De nieuwste Lio-ionaccu’s zijn bijvoorbeeld ontwikkeld met het oog op een minimale terugloop van de accuduur. Enkele fabrikanten beweren zelfs dat dit soort accu’s met verloop van tijd een grotere energiedichtheid ontwikkelen, waardoor het aantal kWh dat een accu kan leveren, stijgt met het gebruik.